VEVA BRANDS INSIGHTS

DE ANATOMIE EN FUNCTIE VAN HET HAAR: ESSENTIËLE ONDERDELEN EN HUN ROL IN HAARGEZONDHEID

Een normale haardos bevat tussen de 120.000 en 150.000 haartjes, of ongeveer 165 à 220 haartjes per cm² van de hoofdhuid, elk met een gemiddelde diameter die ligt tussen de 50 en 100 micrometer. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen en functies van het levende deel van het haar, dat ingebracht is in een haarzakje, ongeveer 4 mm onder de hoofdhuid.

HUIDPAPILLEN

Locatie: Onderaan het haarzakje.
Functie: Geïrrigeerd door een fijn netwerk van bloedvaten, voorzien ze het haar van alle benodigde voedingsstoffen. De huidpapillen fungeren ook als de “hersenen” van het haar, aangezien ze toezicht houden op de productie van de verschillende haarcellen in de matrix.

MATRIX

Locatie: Boven de huidpapillen in het haarzakje.
Functie: Hier vermenigvuldigen keratinocyten, de belangrijkste cellen in het haar, zich en vullen zich met keratine. De matrix bevat ook melanocyten, die de pigmenten produceren die het haar kleuren (melanine).

WORTELSCHEDE

Locatie: Rond de haarschacht binnen het haarzakje.
Functie: Bestaat uit twee lagen (binnenste wortelschede en buitenste wortelschede) die helpen de haarschacht te behouden en te begeleiden tijdens de vorming, omdat het haar in dit stadium nog zacht is.

TALGKLIER

Locatie: Onder de huid nabij de hoofdhuid, naast het haarzakje.
Functie: Scheidt talg af, een stof die essentieel is voor het beschermen en verzorgen van het haar. Talg houdt het haar zacht en glanzend.

SCHACHT

De schacht is het zichtbare deel van het haar, maar biologisch gezien is het dood. Het bestaat uit dode cellen die gevuld zijn met keratine. De schacht is opgebouwd uit drie concentrische lagen: De Medulla, de cortex en de cuticula.

1. MEDULLA

Locatie: In het midden van de schacht.
Functie: Bestaat uit een zachte substantie van geagglomereerde cellen zonder kern. De exacte functie van de medulla is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld een structurele rol te spelen in dikker haar.

2. CORTEX

Locatie: Omhult de medulla.
Functie: Vertegenwoordigt 80 tot 90% van het haargewicht. De cortex bestaat uit twee soorten keratinevezels: horizontaal en verticaal, die het haar zijn soepelheid en sterkte geven. De cortex bevat ook melaninepigmenten, die het haar zijn kleur geven.

3. CUTICULA

Locatie: Buitenste laag van het haar.
Functie: Bestaat uit kleurloze keratineschubben die elkaar overlappen als dakpannen, verbonden door een lipidenrijk intercellulair cement. Ondanks dat het erg fijn is, speelt de cuticula een cruciale rol in het beschermen van de cortex tegen dagelijkse externe schadelijke invloeden zoals water, vuil, zonlicht, en wind. De conditie van de cuticula bepaalt de textuur en glans van het haar, wat het belangrijk maakt om het goed te verzorgen.

Door de beschermende functie van de cuticula en de structurele sterkte van de cortex, kan het haar flexibel en veerkrachtig blijven. De aanwezigheid van melanine in de cortex zorgt voor de diverse haarkleuren, terwijl de cuticula de eerste verdedigingslinie vormt tegen fysieke en chemische schade. Het behoud van een gezonde cuticula is essentieel voor het behoud van de algehele haarconditie, waardoor het haar er glanzend en verzorgd uitziet.

Scroll naar boven
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/9/c/7/vevabrands.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-members/includes/class-wp-members-captcha.php on line 108 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/7/vevabrands.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-members/includes/class-wp-members-captcha.php on line 108